BEN NEDEN YORGUNUM?
Ben neden yorgunum? Sabahları kalkmakta çok zorlanıyorum? Gün içerisinde enerjim neden tükeniyor? sorularını bu aralar fazlasıyla duyduk. İşte bu blog yazımızda tüm bu soruların cevaplarını sizlere sunacağız.
Haydi! Çok basit bir cümleyle başlayalım: Ne kadar çok sağlıklı mitokondriniz varsa, o kadar enerji üretirsiniz. Peki nedir bu mitokondri dediğinizi duyar gibiyiz. Hadi başlayalım o halde...
Mitokondri, hücrenin güç merkezidir. Vücut hücrelerinde kritik ve gerekli fonksiyonları sağlayan, enerji üreten organeldir.
Yediğimiz gıdaları alıp enerji sentezler ve biyolojik prosesleri yürütür. Aslında enerji üretiminden fazlasını da yapar; vücut hücrelerinin hayatta kalması ve ölümünde rolü kesindir.
İnsan vücudu yaklaşık 37 trilyon hücreden oluşur ve her hücrede 300 -1000 mitokondri vardır(1). Hücrelerimizin hayatta kalması ise mitokondrinin ATP (enerji) üretimine bağlıdır; metabolik süreçlere start verir ve vücuda enerji sağlar. Vücut hangi hücrelerin gerekli olduğuna mitokondriye bağlı olarak karar verir ve apoptoz (hücrenin programlı olarak canlılığını yitirmesi) sürecini yürütür.
Mitokondri, bu kritik süreçlere ek olarak:
• Kas fonksiyonları için gereken kalsiyumun depolanmasına,
• Kan pıhtılaşmasının önlenmesine,
• Kalsiyum iyonlarını içine alıp depolayarak nörotransmitterlerin serbest kalmasını kontrol edilmesinde,
yardımcı olur.
MİTOKONDRİLERİNİZİ HAREKETE GEÇİRİN
Yazının başında söylediğimiz gibi ne kadar çok ve sağlıklı mitokondriniz varsa, o oranda enerji üretirsiniz ve ürettiğiniz enerji kaliteli olur.
Mitokondrilerin bilişsel ve fiziksel performans, ayrıca yaşlanmada önemli rol oynadığı araştırmalarda gösterilmiştir. Mitokondriyal fonksiyonları güçlendirerek, vücut içindeki güç merkezleri destekler ve yaşlandıkça hücrelerimizi sağlıklı tutabiliriz. Zarar görmüş mitokondrilerin yenileriyle değişimi süreci (Mitokondriyal biojenez) homeostasis yani dengeyi korumada gereklidir.
Nasıl harekete geçirelim dersek;
Mitokondriyal biyojenez vücutta düzenli egzersizle aktive edilebilir. Yani hayatımızdaki spor faaliyetlerinin önemini burada bir kez daha vurgulamamız gerekiyor. Ayrıca egzersizin yanı sıra PQQ takviyeleri alınarak aktif edilebileceği çalışmalarda görülmüştür.
Şimdi de başımıza PQQ çıktı demeyin; ne kadar önemli olduğunu düşünelim ve çalışma şeklinden bahsedelim,
• PQQ L-laktat dehidrogenaz(LDH)-A zinciri içeren proteinlere etki ederek NAD+ seviyeleri arttırır ve mitokondrideki aktif enerji üretimini yükseltir.
• PQQ LDH’ye bağlanır, NADH ‘dan NAD+ üretir, hücredeki ATP seviyelerini arttırır ve laktik asit üretimini azaltır.
O ZAMAN VÜCUDUMUZUN GÜÇ MERKEZİNİ KORUYALIM
Mitokondrilerilerimiz ne kadar sağlıklıysa, o kadar aktif olacaktır. Ama maalesef vücut yaşlanırken, mitokondri seviyeleri düşer, fonksiyonlarını yitirir ve bu durum; diyabet, sarkopeni, enfeksiyonlar, nörodejeneratif hastalıklar (alzheimer’s ve demans vb) gibi sorunlara yol açar. Zaman geçtikçe mitokondri sayı ve etkinliği azalır, kişilerin enerji ve fonksiyonlarında problem çıkar. Vücut sadece gereken miktarda enerjiyi üretebilir. Yaşlandıkça mitokondrilerin enerji seviyeleri doğal olarak düşer. Egzersiz daha zorlaşır, vücut durağan bir yaşam tarzına bağlanır, enerji üretim yeteneğini kaybeder, mitokondriyal biyojenezin aktivasyonu zorlaşır.
Ama korkmayın PQQ kullanımı mitokondri kalitesini arttırır, mitokondriyal fonksiyonları güçlendirir ve enerjiyi doğal, sağlıklı yoldan zenginleştirir.
Madem Mitokondrilerimizin kalitesini PQQ ile artırabiliyoruz, biraz da ondan bahsedelim;
PQQ, ilk defa bakteride enzim kofaktörü yani reaksiyon hızı artıran molekül olarak keşfedildi. PQQ neonatal (yenidoğan) büyüme ve üreme performansı gibi birçok biyolojik fonksiyonda yaşamsal rol oynar. Tüm bitkilerde(2) ve anne sütünde bulunur. PQQ takviyesinin kognitif, immün ve antioksidan fonksiyonlara faydası vardır; kardiyak ve nörolojik iskemi sorunlarında da koruyucudur(2).
TABİ Kİ PQQ İLE İLGİLİ KLİNİK ÇALIŞMALAR DA YAPILMIŞTIR...
Meraklılar için hem çalışmaların listesini hem de referanslarını paylaşıyoruz. Yapılan çalışmalarda PQQ ile ilgili şu sonuçlara varılmıştır;
Laboratuvar ortamında;
• Nöron gelişimi ve sağlığında önemli bir protein olan sinir gelişim faktörünü güçlendirir.(3,4)
• Beyindeki ve diğer organlardaki sinirlerin hasar gördükten sonra yenilenmeleri ve büyümeleri için yardımcı olur.(3,5)
• Enerji yapılandıran hücre büyümesini aktifler.(6)
• Toksisitesi yoktur.(7)
Hayvanlar üzerindeki çalışmalarda;
• Daha iyi öğrenme yeteneği ve hafızanın gelişimi.(8)
• Hücrelerin, immün sistemin ve beyin fonksiyonlarının yeniden yapılanması.(9)
• Yan etkisi yoktur.(10)
İnsanlar üzerindeki çalışmalarda ise;
• Kelime hatırlama sayısında artış.(11)
• Kısa süreli hafıza gelişimi.(11)
• Daha iyi uyku, yüksek enerji ve streste azalma.(12)
• Daha sağlıklı cilt.(13)
• Kolesterol seviyesini düşürmede yardımcı.(14)
• Yan etkisi yoktur. (10)
sonuçlarına varılmıştır.
Mitokondrilerinize destek PQQ içeren yepyeni ürünümüze göz atmak isterseniz tıklayın.
Bir sonraki blog yazımızda bu kadar çok olumlu etkisi olan PQQ ile ilgili daha detaylı bilgiler vereceğiz. Bizi takipte kalın;)
1. Bianconi E, Piovesan A, Facchin F, et al. An estimation of the number of cells in the human body [published correction appears in Ann Hum Biol. 2013 Nov-Dec;40(6):471]. Ann Hum Biol. 2013;40(6):463-471.
2. Mitsugu Akagawa, Masahiko Nakano & Kazuto Ikemoto (2016) Recent progress in studies on the health benefits of pyrroloquinoline quinone, Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 80:1, 13-22
3. Yamaguchi K, Sasano A, Urakami T, Tsuji T, Kondo K: Stimulation of nerve growth factor production by pyrroloquinoline quinone and its derivatives in vitro and in vivo. Biosci Biotchnol Biochem 1993, 57:1231-1233
4. Tsuji T, Yamaguchi K, Urakami T: Nerve growth factor production accelerators and compositions for preventing or treating neuronal degeneration. US Patent 5,846,977: Mitsubishi Gas Chemical Company; Sagami Chemical Research Center; 1998.
5. Kim J, Kobayashi M, Fukuda M, Ogasawara D, Kobayashi N, Han S, Nakamura C, Inada M, Miyaura C, Ikebukuro K, Sode K: Pyrroloquinoline quinone inhibits the fibrillation of amyloid proteins. Prion 2010, 4:26-31.
6. Saihara K, Kamikubo R, Ikemoto K, Uchida K, Akagawa M: Pyrroloquinoline Quinone, a Redox-Active o‑Quinone, Stimulates Mitochondrial Biogenesis by Activating the SIRT1PGC-1α Signaling Pathway. Biochemistry 2017, 56, 6615−6625
7. Nakano M, Suzuki H, Imamura T, Lau A, Lynch B: Genotoxicity of pyrroloquinoline quinone (PQQ) disodium salt (BioPQQ). Regul Toxicol Pharmacol, 2013, 67: 189-197.
8. Takatsu H, Owada K, Abe K, Nakano M, Urano S: Effect of Vitamin E on learning and memory deficit in aged rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo) 2009, 55:389-393.
9. Ohwada K, Takeda H, Yamazaki M, Isogai H, Nakano M, Shimomura M, Fukui K, Urano S: Pyrroloquinoline quinone (PQQ) prevents cognitive deficit caused by oxidative stress in rats. J Cline Biochem Nutr 2008, 42:29-34.
10. Rucker R, Chowanasdisai W, Nakano M: Potential physiological importance of pyrroloquinoline quinone. Altern Med Rev 2009, 14:268-277.
11. Nakano M, Yamamoto T, Okamura H, Tsuda A, Kowatari Y: Effects of oral supplementation with pyrroloquinoline quinone on stress, fatigue, and sleep. Functional Foods in Health and Disease 2012, 2:307-324.
12. Saihara K, Kamikubo R, Ikemoto K, Uchida K, Akagawa M: Pyrroloquinoline Quinone, a Redox-Active o‑Quinone, Stimulates Mitochondrial Biogenesis by Activating the SIRT1PGC-1α Signaling Pathway. Biochemistry 2017, 56, 6615−6625
13. Nakano M, Kamimura A, Watanabe F, Kamiya T, Watanabe D, Yamamoto E, Fukagawa M, Hasumi K, Suzuki E: Effects of orally administered pyrroloquinoline quinone disodium salts on dry skin conditions in mice and healthy female subjects. J Nutr Sci Vitaminol 2015, 61, 241-246.
14. Nakano M, Kawasaki Y, Suzuki N, Takara T: Effects of pyrroloquinoline quinone disodium salt intake on the serum cholesterol levels of healthy Japanese adults. J Nutr Sci Vitaminol. 2015, 61, 233-240