KOLAJEN NEDİR?
KOLAJEN VÜCUDUMUZUN HER YERİNDE
Son yıllarda her yerde rastladığımız ve herkesin sıklıkla söylediği cümle olan “belirli bir yaştan sonra mutlaka kolajen kullanmalısın” hepimizin kafasında karışıklıklara neden oluyor. Peki bu kolajeni hangi durumlarda, ne zaman, kaç yaşından itibaren, sadece cilt için mi kullanmalıyız yoksa vücudumuzun başka organlarına da faydası var mı?
İşte tüm bu soruların cevabı ve daha fazlası için Dr. Henri sizin için kolajeni anlattı.
KOLAJEN NEDİR?
Kolajen, vücudunuzda en çok bulunan proteindir ve protein bileşiminin yaklaşık üçte birini oluşturur. Kemiklerin, cildin, kasların, tendonların ve bağların en önemli yapı taşlarından biridir. Kolajen ayrıca kan damarları, kornea ve dişler de dahil olmak üzere vücudun diğer birçok yerinde bulunur. Tüm bunları bir arada tutan “tutkal” olarak düşünebilirsiniz. Aslında, bu kelime Yunanca “kólla” kelimesinden gelir, bu da tutkal anlamına gelir. Doku ve organların birbirlerine tutunmasını ve esneklik kabiliyetini sağlar.
Kolajen, vücutta bulunduğu yere bağlı olarak, belirli bir işlevi destekleyecek şekilde tasarlanmış birçok farklı tipte bulunur.
KOLLAJEN TİPLERİ NELERDİR?
Tanımlanmış onlarca türü olan kolajenin vücudumuzda en sık görülen çeşitleri tip 1, tip 2, tip 3, tip 4 ve tip 10’dur. Tüm bu kolajen tipleri vücudun farklı dokularında yer almaktadır.
TİP 1 KOLLAJEN:
Vücudumuzda bulunma oranı diğer tip kolajenlere göre çok daha fazladır. Ciltte, tendonlarda, iç organlarda ve kemiğin organik kısımlarında bulunur; kemikleri destekler, cilde gerginlik ve elastikiyet verir, dokuları bir arada tutar ve yaraların iyileşmesini sağlar.
HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
Tip 1 açısından zengin olan besin tipi deniz ürünleridir. Sakatat grubu çorbalarda, et ve tavuk suyunda bolca tip 1 kolajen bulunmaktadır. Yumurtanın beyazında da bulunduğunu söylemeyi unutmamak gerekir.
Sebze ve meyvelerde ise havuç, balkabağı, pancarda; greyfurt, mandalina, portakal gibi C vitamini yönünden de zengin turunçgillerde de Tip 1 kolajen bulunmaktadır.
TİP 2 KOLAJEN:
Vücudumuz için en önemli protein türlerinden biri de tip 2 kolajendir. Kıkırdaktaki proteinlerin yarısını, eklem kıkırdaklarındaki proteinlerin %80-90ını tip 2 kolajen oluşturur. Eklemlerimizde hareketlerimizi kolaylaştıran saydam yapının kaynağı tip 2 kolajendir. İlerleyen yaşla birlikte çeşitli, eklem ağrıları ve rahatsızlıkları meydan gelmektedir. Bu rahatsızlıkların sebebi vücutta tip 2 kollajenin azalmasıdır.
HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
Tip 2 olarak bilinen kolajen genel olarak et ve soya barındıran besinlerde yoğun olarak bulunur. Tavuk, dana, sığır, hindi, öküz gibi hayvanlarda kemik ve sakatat bölümlerinde yoğun olarak bulunur. Bu hayvanlara ait etleri düzenli olarak tüketenlerde kolajen tip 2 miktarı iyi seviyededir. Et ürünlerini yeterli tüketmeyen ya da et yemek istemeyen kişiler birçok meyveden de yoğun olarak tip 2 kolajen alabilir. Portakal, mandalina, limon, nanas gibi yoğun olarak C vitamini barındıran meyvelerde yüksekoranda tip 2 kolajen yer alır... Sebzelerden ise için en yoğun olarak kırmızı biber zeytin, soğan, sarımsak,havuç, , ıspanak, domates, lahana, pancar gibi sebzeler tip 2 kolajen içerir. Ayrıca paça ve kemik çorbalarındada tip 2 kolajen yoğun olarak bulunmaktadır.
KİMLER TİP2 KOLAJEN KULLANMAYA İHTİYAÇ DUYABİLİR?
Kolajen eklemlerin daha esnek bir hale gelmesini sağlamaktadır. Özellikle eklem rahatsızlıkları bulunan kişiler eklem sağlığı açısından kolajenden faydalanabilmektedir.
- Romatizmal hastalıklara bağlı eklem deformesi ve ağrısı bulunan kişiler,
- Yaşlanmaya bağlı kıkırdak kaybı olan kişiler,
- Sporcu yaralanmalarında,
- Menüsküs ve tendon rahatsızlığı bulun kişiler,
- Eklem kireçlenmesine bağlı kıkırdak harabiyeti olan kişiler tip2 kolajen kullanabilirler.
Tip 2 Kolajen Nasıl Kullanılır?
Tip 2 kolajen cilt ve eklem sağlığı için vücuda alınması gereken bir protein türüdür. Belirttiğimiz besinlerde yoğun olarak bulunan bu protein türünü bu besinleri tüketerek alabilirsiniz. Bunun yanında takviye ediciürünlerden de tip 2 kolajen ihtiyacını giderebilirsiniz. Tip 2 kolajen her yaşta düzenli olarak tüketilmesi gereken bir protein türüdür.
TİP 3 KOLAJEN:
Genellikler tip 1 kolajen ile birlikte bulunur. Cilde esneklik ve sıkılık kazandırır. Aynı zamanda kalp içinde kandamarları ve dokularında bulunur. Damarlara elastikiyet, kaslara güç verir.
TİP 4 KOLAJEN:
Sindirim ve solunum organlarının yüzeylerini oluşturan tip 4 kolajen, cildin sıvı filtrasyonunda önemli bir görevesahiptir. Aynı zamanda yağ ve organları çevreleyen bazal zarın oluşumunda etkilidir.
TİP 10 KOLAJEN:
Yeni kemik oluşumda görev alan tip 10 kolajen kıkırdak ve eklem gelişimi için de önemlidir. Hasar görmüşeklem ve eklem bölgelerinin onarımında önemli rol üstlenmektedir.
GÜNLÜK ALINMASI GEREKEN KOLAJEN MİKTARI
Yaş ilerledikçe vücudumuzun da kolajen miktarı da azalır. 40 yaş itibariyle her yıl kolajen miktarımızın %1’ini kaybederiz. Ayrıca sigara, alkol, güneş ışığına direk maruz kalmak gibi dış faktörler bu miktarın azalmasını hızlandırır. Şu anda, sağlık otoriteleri günde ne kadar kolajen alınması gerektiğine dair resmi bir kılavuz sunmamışlardır. Bu nedenle almanız gereken kolajen miktarı, hangi formu aldığınıza ve neden aldığınıza bağlıdır.
TİP II KOLAJEN İÇEREN ÜRÜNÜMÜZ