Tarçın tip 2 diyabetin tedavisine yardımcı olur. Tarçının kan basıncını düşürdüğü, kan şekerini ve insülin direncini azalttığı yapılan araştırmalar tarafından kanıtlanmıştır.
Metabolizmayı düzenleyici etkisi sayesinde obezite ile mücadelede yardımcıdır.
Kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol seviyesini azaltır ve iyi kolesterol olan HDL kolesterol'ü artırır.
Mantar, bakteri ve virüsün neden olduğu hastalıklarla mücadelede vücut direncini artıran tarçın Orta Çağ'da ilaç olarak kullanılmaktaydı.
Antimikrobiyolojik özelliği sayesinde vücudun HIV virüsü ile savaşmasına katkı sağlar.
Kandida mantarının tedavisinde tarçın kullanımı son derece faydalıdır. Tarçının bu özelliği klinik bulgularla kanıtlanmıştır.
Alzheimer ve Parkinson hastalıklarının semptomlarının tedavisinde rol oynar.
Tarçın antikanserojen özelliklere sahiptir.
Antiflamatuar özelliği ile tarçın bağışıklık sistemini güçlendirir. Acı ve ağrıların tedavisinde kullanılır.
İnsülin direncini azaltan tarçın, bu özelliği ile polikistik over sendromunun tedavisinde rol oynar.
Yapılan çalışmalar tarçının pek çok antioksidan faydasının olduğunu göstermektedir. İçeriğindeki yüksek antioksidan miktarı sayesinde konser ve diğer hastalıkların oluşma riskini azaltır.
Göz bozukluklarının tedavisine yardımcı olan tarçın göz kuruluğuna da iyi gelmektedir.